Smarta prylar för kajakfrälsta

Kajak på biltakFriluftsliv ska handla om naturupplevelsen, och inte om vilka prylar man har med sig. Men det går inte att komma ifrån att det finns många prylar som kan vara bra att har. Så vad bör man ha med sig i kajaken?

Det finns en tendens inom friluftsliv att låta prylarna ta överhanden. I grupper är det inte ovanligt att det utvecklas en kultur där man lägger mer tid på att tävla i att ha den häftigaste prylen än på själva upplevelsen. Men med detta sagt: det finns många smarta prylar som man kan ha nytta av som paddlare. En del av dem kostar mycket, andra lite, men alla är värda sitt pris.

Lasta kajak lätt

Att ge sig ut och paddla ensam rekommenderas inte. Men ibland måste man ta sig till paddlingen på egen hand, och har ingen till hands som kan hjälpa till att lyfta upp kajaken på takräcket. Vad göra i en sån situation?

Det finns en enkel lösning. På lastakajak.com kan man köpa en anordning som gör det möjligt för en person att på egen hand lasta en kajak, även en tvåmansmodell, på biltaket. Hemligheten är en vagga som går att dra ut från biltaket, som gör det enkelt att skjuta upp kajaken på biltaket.

Laga prylar

En sak man får vara beredd på är att saker kan gå sönder när man är ute. Nål och tråd är ett måste att ha med – gärna flera sorters nålar och åtminstone vanlig tråd och tandtråd – och en rulle silvertejp också. Tandtråd är bra för att sy i grövre material. Men det är ju inte allting som kan lagas med detta, framför allt inte om det är något som ska utsättas för vatten. Liquisole, Stormsure och liknande typer av lim är elastiska och vattentäta, men det tar tid för dem att härda. Det finns lim som kan härda i solljus, men ett annat alternativ är att ta med limstavar som man använder i limpistoler. En limpistol är naturligtvis ingen bra idé att ta med, men man kan istället smälta limmet med en tändare. Det är också bra att ta med lagningslappar för att kunna lagar revor i tältet.

Mat och dryck

När man paddlar behöver man inte välja den mat som tar minst plats i packningen. Därför kan en solugn vara en bra idé. I en sådan fångas solstrålarna upp och koncentreras till en punkt, och värmen som uppstår i denna punkt används för att tillaga maten. Ju större ugn, desto mer mat kan man tillaga vid ett och samma tillfälle, men mer mat innebär också att tillagningen tar längre tid. Man tillagningen sker helt utan utsläpp, och man lämnar inget avfall efter sig. Eftersom den är beroende av solen bör man dock ha en plan b, om solen skulle gå i moln.

För att återknyta till inledningen: om du verkligen har behov av någon av sakerna som nämns i den här artikeln, så köp den. Men tänk på att lastutrymmet i kajaken lastas bäst med sådant som förhöjer upplevelsen av paddlingen, som en chokladkaka eller en bit ölkorv.