Paddla kajak i sommar!

Att paddla kajak är både en rolig och social syssla som är perfekt en varm sommardag. Det är enkelt att lära sig och det kan bli ett riktigt äventyr om man väljer att ta sig ut på haven! Här går vi igenom hur du blir en duktig paddlare och vad som kan vara bra att tänka på.

Så paddlar du kajak

Stockholm är faktiskt en av världens bästa städer att paddla kajak i, vilket du kan läsa mer om hos DN. Här kan du välja om du vill driva runt i skärgården eller ta dig ut på de öppna havet!

Men innan dess behöver du lära dig hur man ska sitta i kajaken. Du ska sitta bekvämt men också se till att inte lägga för mycket tyngd åt något av hållen. Sjunk ner ordentligt i sitsen, sätt fötterna på de pedaler som finns framtill i kajaken och försök att sitta lite framåtlutad så att du har bra balans.

Paddeln ska du hålla i ett någorlunda fast grepp och om du ska paddla runt ett tag är det smart att också hålla paddeln i ett ganska smalt grepp för att inte trötta ut dina muskler. När du sätter i paddeln i vattnet ska du se till att paddeln går i så långt fram som möjligt för att få kajaken att röra sig framåt. Något som är viktigt att tänka på är att istället för att bara använda musklerna som finns i armar, nyttja även handleder, mag- och rygg muskler samt axlar.

Välj rätt paddel

Om du bara ska hyra kajak under dagen så brukar det finnas olika längd och utformningar på de paddlar som man kan hyra. Den perfekta paddellängden för dig beror på hur lång du själv är, men också vad du föredrar. Ska man hyra kajak och paddel så blir dock aldrig varken paddel eller kajak perfekt utformat efter dig. Känner du att det är väldigt roligt att paddla kan det därför vara en god idé att köpa din egen kajak, paddel och utrustning! Det finns billig kajakutrustning hos flera återförsäljare idag för att se till att du har allt det du behöver inför din dag ute på vattnet. I samband med det köpet kan du se till att rådfråga en erfaren paddlare och lära dig mer om vad som är bra att tänka på.

Lycka till ute på vattnet!