Kajak i Östergötland

S:t Annas skärgård i Östergötland är ett av de bästa områdena i Sverige för paddling. Därför är det inte förvånande att det finns många uthyrare av kajaker här, och också många företag som arrangerar kajakturer.

Den östgötska skärgården är inte den mest kända i Sverige. Den brukar delas upp i två delar: St Annas skärgård i Söderköpings kommun och Gryts skärgård i Valdemarsviks kommun. Ibland kallar man den del av Östgötaskärgården som ligger i Norrköpings kommun för Arkösunds skärgård, men för det mesta har denna del av skärgården, snopet nog, inget namn.

Paddling i skärgården

Skippa trängseln i Stockholms skärgård under högsommaren och satsa på Sankt Anna i stället. Här i Östergötland får paddlarna ha ytterskärgården i stort sett för sig själva. Och den som vill ha det riktigt bekvämt kan hänga med på gourmetpaddling.

Säl i S:t AnnaSå skrev Svenska Dagbladet i sin resebilaga för några år sedan. SvD är som bekant en stockholmstidning, och som många entusiaster vet finns det många områden i Sverige som lämpar sig mycket bra för paddling. Det råder dock ingen tvekan om att den östgötska skärgården utgör ett av dessa områden. Det som utmärker S:t Anna och Gryts skärgårdar är att det finns många kobbar, skär och öar som gör det möjligt att paddla många olika rutter, och också att anpassa paddlingen efter väder- och vindförhållanden. Många av öarna är obebodda, vilket gör att man inte riskerar att störa någon öbo, och de yttre delarna av skärgården är så grunda att det endast går att ta sig fram där obehindrat med kajak eller en liten båt.

Den som inte har paddlat innan kan boka in en nybörjarkurs, exempelvis hos Kajakparadiset i Mon. Det är kanske inte något för regelbundna besökare på denna sajt, men har man vänner som man vill locka med på en paddlingsresa kan det vara en god idé att först låta dem gå en grundkurs.